Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Брентът започва месеца с ръст в цената си от над 6%*

Според източници производителите от ОПEK+ обмислят удължаване на срока по съкращенията на добива си с поне още три месеца

Брентът започва месеца с ръст в цената си от над 6%*

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Цените на петрола тръгнаха в различни посоки в началото на месеца, след като търговците хеджираха залозите си за това представители на страните от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници да се срещнат още през тази седмица, за да обсъдят дали да продължат рекордните съкращения на добива след края на юни, информира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва с 6,54%, или 2,30 долара, до ниво от 37,63 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 35,33 долара за барел, което е понижение от 0,16 долара, или 0,45%.

Май месец завърши с най-големите повишения в пазарните стойности на сортовете Брент и WTI. Oсновните двигатели за ценовите увеличения бяха рекордните съкращения на производството в рамките на ОПЕК+ и очакванията търсенето да се възстанови, след като все повече страни облекчават блокадите, наложени срещу коронавируса.

Още по темата

„Фокусът е основно върху ОПЕК+“, казва икономистът от OCBC Хауи Лий. „Възможно е да забележим предпазливо отстъпване на суровинните цени, но ако ОПЕК+  обяви тримесечно удължаване на съкращенията, има вероятност цените да достигнат нивото от 40 долара“, добави той.

Все пак напрежението между Съединените щати и Китай натежа на световните финансови пазари, докато трейдърите също следяха бунтовете, които обхванаха големите градове в САЩ през уикенда.

Саудитска Арабия предлага да удължи рекордните съкращения на добива от май и юни до края на годината, но все още не е спечелила подкрепа от Русия.

Алжир, който в момента е председател на ОПЕК, предложи срещата на ОПЕК+, планирана за 9-и и 10-и юни, да бъде проведена по-рано, за да се улесни продажбата на петрол за страни като Саудитска Арабия, Ирак и Кувейт. Русия няма възражения срещата да бъде проведена на 4-и юни.

Междувременно доставките в Северна Америка също намаляват, като данните от Baker Hughes показват, че броят на работещите платформи  за нефт и газ в САЩ и Канада е спаднал до рекордно ниско ниво през седмицата, завършила на  29-и май.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,80% до ниво от 1742,85 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:00 ч.

 

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Суровини
Гладът за печалба на инвеститорите натисна цената на златото под 1900 долара